Varjenje pločevine je priljubljena in dokaj zahtevna storitev

Z varjenjem se številne osebe ukvarjajo kar doma, seveda če imajo za to potrebno opremo in tudi prostor, kjer tako dejavnost lahko v miru opravljajo. Pri tem imamo v mislih ročno varjenje, ki še vedno velja za eno od bolj priljubljenih oblik varjenja, zlasti če se to opravlja na terenu ali pa če se izdeluje kakšne specifične izdelke. Vse bolj priljubljena oblika varjenja pa je tudi robotsko varjenje, ki se ga že poslužujejo številna podjetja.

 

Slika prikazuje proces varjenja

 

Med bolj priljubljenimi storitvami, ki sodijo pod kategorijo varjenje, sodi tudi varjenje pločevine, ki je zelo iskana storitev in velja za nekoliko bolj zahtevno. Preden to vrsto varjenja predstavimo, si za začetek nekoliko bolj podrobno poglejmo, kaj sploh je varjenje.

 

Kaj je varjenje?

Varjenje je posebna vrsta postopka, kjer gre za spajanja dveh materialov. S pomočjo toplote ali mehanskega gretja se na ta način tvori ena celota. Vir toplote je električni oblok. Tega ustvarja varilna naprava. Spoj materialov pa temelji na temperaturi, ki jo ta oblok ustvarja.

Med najpogostejše materiale, ki  se varijo, štejemo kovine, aluminij in razne vrste jekla, vsekakor pa je možno variti tudi umetne materiale, pri katerih je toplotni izvor vroči zrak ali električni upor. Za zagotovitev trajnosti in kakovosti posameznega zvara mora biti zvar zaradi oksidacije ter zraka iz okolice zaščiten, in sicer s pomočjo zaščitnega plina ali žlindre.

 

Tehnike varjenja pri varjenju pločevine

Podjetja nam pri svojem delu v povezavi z varjenjem pločevine in tudi drugih izdelkov oziroma materialov ponujajo več vrst tehnik varjenja. Med najbolj pomembnimi so zagotovo MIG, MAG in TIG varjenje. Ne glede na vrsto varjenja pločevine ali drugih materialov pa so potrebni določeni varilni aparati in žice.

 

Delavec pri postopku varjenja

 

MIG in MAG način varjenja sta med seboj zelo podobna. Obe vrsti se med seboj razlikujeta le po varjenju različnih vrst kovin. Za MAG varjenje je značilno varjenje jeklenih konstrukcij in drugih pločevin. Pri MIG varjenju smo osredotočeni na kovine, kot so nerjaveče jeklo, aluminij, baker in njegove zlitine.

TIG postopek je  pri nas in tudi drugje po svetu poznan kot najbolj univerzalen. Omogoča nam varjenje vseh vrst kovin. Zanj potrebujemo specifičen varilni aparat.

Podjetja, ki  nam med svojimi storitvami ponujajo tudi varjenje, uporablja dovolj kakovostne aparate za različne načine tehnik varjenja. Poleg tega zaposlujejo osebe, ki imajo na tem področju veliko znanja in izkušen. Za varjenje pločevine in drugih materialov velja, da lahko predstavlja odličen vir zaslužka. Vsa priznana podjetja s storitvijo varjenja lahko poiščemo tudi s pomočjo spleta.