Uradno prevajanje je skoraj da druga veja prevajanja

Sodno overjeno prevajanje, ki mu z drugimi besedami rečemo tudi uradno prevajanje, je zvrst prevajanja, ki se tako zelo razlikuje od klasičnega prevajanja, da mu mnogi prevajalci rečejo, da to skoraj da ni prevajanje. Res je, da je potrebno imeti znanje tujega jezika, tako kot pri klasičnem, vendar pa je tu treba imeti znanje predvsem iz prava, vsekakor pa si mora prevajalec znati pomagati za prevod s kakršnimi koli drugimi slovarji oz. pripomočki, ki obstajajo ali pa velikokrat tudi s takšnimi, ki ne obstajajo. Hkrati pa morajo stati za tem prevodom, saj če ga naredijo narobe, kazensko odgovarjajo, česar pri klasičnih prevodih ni.

Uradno prevajanje lahko opravljajo samo sodni tolmači

Kljub temu, da je takšno prevajanje vsekakor zelo zahtevno, saj mora biti prevajalec tako prepričan v svoj prevod, da se ga sploh upa oddati, pa ga je možno naročiti pri vseh tistih prevajalskih agencijah, ki nudijo sodno prevajanje. To sicer niso čisto vsi ponudniki na trgu, jih je pa vsekakor toliko, da lahko posameznik celo zbira med njimi.

Lahko se tovrstno prevajanje naroči sicer tudi direktno pri tolmačih, kar pa marsikdo na koncu spozna, da se cenovno nikakor ne splača, prav tako pa tudi zaradi logistike ne, saj so tolmači kar nekako navajeni, da svoje prevode pošljejo prevajalski agenciji, za katero delajo, le – ta pa potem zveže prevod z originalom in ga tudi dostavi naročniku. Glede na to, da pa so agencije, za katere delajo, veliko večji naročniki, pa se zanje tudi bolj potrudijo in prevajanje opravijo hitreje, vsekakor pa tudi ugodneje. Razlog, da pa je tako prevajanje dražje, pa je tudi v tem, da sodni tolmači, ki lahko edini opravljajo to prevajanje, potrebujejo prav posebno usposabljanje, morajo zadostiti številnim pogojem, da sploh lahko pristopijo k usposabljanju, na koncu pa morajo tudi uspešno opraviti zahteven preizkus znanja. Prav zato jih tudi za kakšne jezike, ki niso tako zelo pogosti, kot je npr. angleščina, nemščina, hrvaščina, srbščina ipd. pri nas tudi ni zelo veliko.