Tečaj nemščine preko Zavoda za zaposlovanje

Ker sem kljub temu, da imam visokošolsko izobrazbo, že več let brezposelna, me je Zavod za zaposlovanje pred kratkim poslal na tečaj nemščine. Tega sem se precej razveselila, saj sem menila, da bom izboljšala svoje znanje jezika, ki je v zaposlitvenih pogojih precej pogosto naveden. A sem se precej uštela …

Kljub temu, da naj bi šlo za nadaljevalni tečaj nemščine, kjer naj bi že vsi znali osnove, smo pričeli prav s temi. Der, die, das in podobno, kar sem se naučila že v prvem letniku srednje šole in kar gotovo ne spada na nadaljevalno stopnjo. Rekla sem si, da gre morda zgolj za ponovitev snovi in bomo čez nekaj ur začeli z dejanskim učenjem, a nič od tega. Večina slušateljev, ki so prišli na nadaljevalni tečaj nemščine, namreč ni imela pojma o nemščini. Ne vem, kdo jih je na takšen tečaj sploh poslal oziroma imam v glavi dve možnosti – ali so jih poslali na nadaljevalni tečaj nemščine kljub temu, da se nemščine niso nikoli učili, ali pa so se je nekoč učili, pa so pozabili prav vse.

Kakor koli – na tečaj nemščine sem z veseljem pristala in tudi podpisala pogodbo z Zavodom, tako da sedaj ne morem odstopiti. Na te ure, na katerih dejansko izgubljam čas in bi lahko počela kaj bolj pametnega, moram sedaj prav pridno hoditi. Se pa seveda ob takšnemu stanju sprašujem, ali ni to metanje državnega denarja skozi okno. Tako pri slušateljih, ki ne znajo nič in se verjetno tudi tokrat ne bodo kaj prida naučili, kot pri meni, ki se ne bom naučila ničesar novega. Kaj hočemo, država ima očitno še vedno dovolj denarja, da ga lahkomiselno zapravlja in prej ne preveri, za koga in za kaj ga bo dejansko namenila.

Na nadaljevalni tečaj nemščine v tujino

Čisto sem pozabila na sestrično, ki se je nekaj let nazaj poročila z Nemcem in posledično preselila v Nemčijo. Prav zadnjič me je kontaktirala in me vztrajno vabi na obisk. Po ponesrečenem tečaju nemščine preko Zavoda za zaposlovanje, sem se odločila svoje znanje nadgraditi v nemško govoreči državi, Nemčiji in se tam udeležiti tudi tečaja nemščine. Sestrična je bila izžrebana v eni nagradni igri in za nagrado dobila tečaj nemščine, a ker sama izvrstno obvlada nemško, je ta nadaljevalni tečaj nemščine v Nemčiji namenila svoji najljubši sestrični – meni.