Sodni tolmač

Tolmač je oseba, ki se ukvarja s prevajanje govorjenega besedila v nek drug jezik, ali pa govor prevaja v drug jezik v pisani obliki. Tolmač oziroma prevajalec pa ne more postati kar vsakdo. Za šolanje se običajno odločajo osebe, ki imajo dobre sposobnosti učenja tujih jezikov, biti morajo komunikativne, ter vedno pripravljene na dodatna usposabljanja.

Sodni tolmač oziroma prevajalec je oseba, ki sodeluje pri sodnih obravnavah in ostalih sodnih primerih, kadar se uporablja jezik, ki ni uradni države oziroma sodišča. Sodni tolmač lahko postane oseba, ki je študirala nek jezik, vendar mora imeti poleg tega opravljeno tudi licenco, saj lahko svoje delo opravljajo le na podlagi potrdila Ministrstva za pravosodje.

Minister lahko kandidate za sodne tolmače bodisi sprejme ali zavrne na podlagi ocene njihove primernosti. Kandidati morajo biti ustrezno strokovno usposobljeni v določenem jeziku, opravljen pa morajo imeti tudi preizkus znanja za sodnega tolmača. Poleg tega morajo imeti slovensko državljanstvo ali državljanstvo člani držav Evropske unije. Vsi tolmači, ki jih minister imenuje so tudi uradno objavljeni v Uradnem listu RS, ter vpisani v imenik tolmačev.