Slab holesterol

Glede na to, da se težave s holesterolom pogosto izpostavljajo in se pogosto pogovarjamo o povišanih vrednostih, bi si morda mislili, da je vsak holesterol slab holesterol. A temu ni tako, poznamo namreč dve vrsti tega lipida, ki si nista povsem enakovredni. Sicer se pojavljata skupaj, a se v mnogih ključnih lastnostih tudi razlikujeta. Treba je zagotoviti ustrezno razmerje, predvsem pa se moramo truditi za primerno nizko vrednost tako imenovane slabe različice. Dober holesterol dopušča nekaj več svobode, saj je dobro, če je vrednost čim višja, medtem ko je treba slab holesterol obdržati v mejah normale. Glede na to, da prav iz slabe različice izvirajo neželene posledice in resne zdravstvene težave, je to vsekakor pomembna naloga, ki jo je treba vzeti resno. Vzdrževanje ustrezne ravni holesterola te vrste je pomembnejša in zahtevnejša naloga kot skrb za visoko vrednost dobrega holesterola, čeprav z zdravo prehrano in zdravim življenjskim slogom hkrati vzdržujemo tako dober kot slab holesterol v idealnih vrednostih.

Slab holesterol je potrebno obdržati v mejah normale.

Slab holesterol pod nadzorom

Pomembno je, da obdržimo slab holesterol na ustreznem nivoju. Določene so točne vrednosti, ki jih razberemo iz krvnih preiskav. Vrednost za slab oziroma LDL holesterol naj bi bila pri zdravem človeku med 2,0 in 3,5 mmol/l, kar z nezdravo prehrano hitro presežemo. Je pa dokaj jasno, kako se težavam lahko enostavno preventivno izognemo. To seveda storimo z zdravo prehrano, ki ohranja slab holesterol pod nadzorom. Izogibati se moramo pretirano mastnim jedem, predvsem tistim živalskega izvora. Prav tako je pametno omejiti vnos sladic in pekovskih izdelkov ter nekaterih drugih živil, v katerih se nahaja ta škodljivi lipid. Z zdravo prehrano lahko slab holesterol učinkovito nadzorujemo in brez večjih težav vzdržujemo na idealnem nivoju, tako bo skupaj z dobro različico skrbel za optimalno delovanje telesa, predvsem pa se izognemo resnim zdravstvenim težavam, ki jih lahko prinesejo povišane vrednosti.