Probiotiki, prehrambni pripravki in zdravilo

Probiotiki so prehrambni pripravki in zdravila. Probiotiki vsebujejo mikroorganizme, ki poskrbijo za blagodejen učinek človeškemu organizmu.

Probiotiki sodelujejo pri zapletenih presnovnih procesih

V zgodovini so se začeli probiotiki uveljavljati po predstavitvi njihove pozitivne vloge v prebavnem procesu. S področjem se je pionirsko ukvarjal Nobelov nagrajenec Ilja Iljič Mečnikov. Predlagal je, da bi bilo z probiotiki mogoče spremeniti črevesno floro in zamenjati škodljive mikrobe z uporabnimi. Mečnikov je bil v začetku dvajsetega stoletja profesor na inštitutu Pasteur v Parizu, po njegovem prepričanju, je bil proces staranja rezultat gnitja mikrobov, kateri proizvajajo strupene snovi v debelem črevesu. Ti mikrobi so del normalne črevesne flore, pri presnovi beljakovin pa proizvajajo nekatere strupene snovi.

To so amonijak, fenoli in indoli. Po mnenju Mečnikova so te spojine odgovorne za samozastupljanje, ki povzročajo fizikalne spremembe s staranjem. Raziskave na tem področju so se kasneje iz stare celine preselile v Združene države, po drugi svetovni vojni se prvič pojavi izraz probiotiki. Opredeljeni so bili kot iz mikrobov pridobljeni dejavniki, ki spodbujajo rast drugih mikroorganizmov. Ob koncu osemdesetih let dvajsetega stoletja je bila predlagana razširjena definicija : probiotiki so po njej živi organizmi, dodani k hrani, ki ugodno vplivajo na gostitelja z izboljšanjem njegovega mikrobnega ravnotežje. Kako zapleten sistem je črevesna mikroflora izvemo šele ob zdravstvenih težavah.

probiotiki pomagajo pri uravnavanju prebavnega trak

Podobno kot pri prebavi in raznih drugih težavah, pri katerih ne moremo s prostim očesom ugotoviti vzroka. Poškodbe na rokah in drugih vidnih mestih lahko opazimo ter ustrezno ukrepamo. Odločimo se lahko za prvo pomoč, za samo pomoč ali strokovno zdravljenje. V veliko primerih že prva pomoč reši večino težav, sicer pa si pomagamo s samo pomočjo. To je lahko domača lekarna ali razni farmacevtski proizvodi brez recepta.

Pri večjih težavah je vedno na dosegu strokovna pomoč. Črevesno mikrofloro si obratno lahko zgolj predstavljamo. Tehta dober kilogram, v njej živi na stotine vrst mikroorganizmov. Naloga črevesne flore ni zgolj prebava, vpliva tudi na delovanje osrednjega živčnega sistema in delovanje imunskega sistema. Težave pogosto nastanejo z nepravilnim prehranjevanjem, kar vpliva na spremembo koncentracije oksonijevih ionov, posledično se spremenijo življenjske razmere bakterij.

Težave z črevesno floro

Nekatere bakterije uniči, zdravju škodljive pa se dodatno razmnožijo. Težave z črevesno floro zaznamo preko napenjanja, prebavnih težav, zaprtjem, včasih tudi glavobola, težav s kožo, motnjami pozornosti in drugih znakov.

Probiotiki so dobra rešitev, lahko se odločimo za probiotično terapijo. Velja za varno, traja lahko vsaj štiri do šest tednov. V tem času se v črevesju vzpostavijo trajne kolonije bakterij, sledi vzdrževalna terapija. Vzdrževalna terapija traja po en teden na mesec. Priporočljiva je tudi kura enkrat na leto ali ob menjavi letnega časa. Probiotiki tudi nimajo količinskih omejitev. Nobene bojazni ni, da bi jih zaužili preveč.

Vzpostavite ravnovesje organizma

Potrebno pa se je zavedati, da so probiotiki pomoč pri vzpostavitvi ravnovesja organizma. Dolgotrajno zato probiotiki nimajo smisla oziroma nima smisla, da bi jih jemali vsak dan. Kateri probiotiki koristijo je odvisno od več dejavnikov. Reklamni oglasi nam jih omenjajo v številnih izdelkih, vendar na splošno. Vedeti moramo, kateri sev bakterij vsebuje. Označeni so z imenom in številko, ki označuje točno določeno serijo seva. Ta informacija nam pove, da smo izbrali sev s specifičnim učinkom.

Točne oznake pa, da je bil specifičen učinek dokazan z raziskavami. Probiotiki naj vsebujejo do štiri različne seve, saj so bakterije pogosto konkurenčne in se izničijo. Dobri probiotiki zato vsebujejo vsaj milijardo bakteriji, ne vsebujejo pa deset milijard bakterij. Pri težavah z odvajanjem, bi preveliko število bakterij lahko povzročilo zaprtje. Za odpravo težav je dovolj tri milijarde bakterij. Stabilnost sevov je zgotovljena z izbiro v obliki kapsul ali praška. Na vitalnost sevov negativno vpliva vlaga, zato probiotiki v obliki stekleničke z vodo niso dobra izbira. Izjema so tovrstni probiotiki, ki imajo zelo kratek rok trajanja. Za več znanja o probiotikih klinki tukaj.