Priprava hrane s pomočjo žara

Priprava hrane s pomočjo žara je zares izvrstna. Hrana je zdrava, okusna in pa hitro pripravljena. Večina ljudi se peke na žaru poslužuje samo poleti, vendar lahko pod pokrito streho na žaru pečemo čez celo leto.

Poznamo različne oblike žarov, žar na oglje pa je zagotovo najbolj priljubljena oblike peke na žaru. Tu so še električni žari, precej priljubljen pa je tudi plinski žar. Žar na oglje potrebuje največ časa za pripravo, saj je oglje treba ogreti in očistiti rešetko. Večina ljudi ima najrajši to obliko pečenja, saj deluje najbolj »pristno«. Ena izmed  večjih zmot pri peki na žaru je ta, da je za okus hrane odgovorna peka na oglju. Je že res, da je tako najbolj logično, vendar so za tisti okus po žaru odgovorne molekule oz. sok s hrane, ki se zadimi ob stiku z električno ploščo.

Na žaru na oglje težko pečemo v notranjih prostorih, za to je neprimernejši električni žar. V notranjih prostorih sicer lahko uporabljamo tudi plinski žar, vendar je električni veliko bolj pripraven. Na spletu si lahko preberete kar nekaj nasvetov o peki na žaru, saj vsak moški misli, da je mojster žara, čeprav obstaja še nešteto stvari, ki bi jih lahko opravil bolje.

Samo ena izmed pogostih napak, ki jo naredi večina je ta, da meso zaliva s pivom, ali pa ga postavi na ploščo, ko le-ta še ni dovolj vroča. Žar na oglje ponuja veliko več gurmanskih užitkov, saj lahko temperaturo uravnavamo bolje, kot na ostalih tipih žarov, hrano pa lahko tudi pokrijemo.