Prednosti in slabosti laserskega tiskalnika

Dandanes skorajda ne gre brez tiskalnika. Tovrstna naprava je dobrodošla tako doma kot na delovnem mestu. Ker pa je ponudba na trgu zelo pestra, pogosto ne vemo, katero vrsto tiskalnika sploh izbrati. Pred nakupom se je pametno vprašati, koliko bomo printali, nam je pomembnejša hitrost ali kakovost, potrebujemo črno belo ali barvno tiskanje.

Najpogosteje se kupci odločijo za brizgalni ali pa laserski tiskalnik. Poznamo tudi igličastega. V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo laserski tiskalnik. Izpostavili bomo ključne prednosti pa tudi slabosti.

Laserski tiskalnik je v primerjavi z brizgalnim cenovno dražji

Laserski tiskalnik je cenovno dražja izbira v primerjavi z brizgalnim. Kljub temu pa je zanj značilno, da uporablja precej bolj napredno tehnologijo. Je hitrejši, kar je še posebej pomembno, ko moramo tiskati večje količine tekstovnega gradiva v črni barvi. Za barvne kopije pa je takšna vrsta tiskalnika že manj uporabna.

Tiskalnik v beli in zeleni barvi.

Tonerji laserskih tiskalnikov so praviloma dražji. Poraba črnila pa je bolj ekonomična v primerjavi z brizgalnimi. Za delovanje laserski tiskalnik potrebuje kar nekaj časa, da se primerno ogreje in prične delovati.

Delovanje laserskega tiskalnika

Naprava z laserskim žarkom ustvarja sliko na valjih. Ti s pomočjo električnega naboja prenesejo prah na papir ter ustvarijo sliko. Posledično lahko zelo hitro in natančno natisne črno-belo besedilo oziroma zapis. Stroškovno je precej bolj učinkovit v primerjavi s katero koli drugo vrsto tiskalnika. Črno-bel laserski tiskalnik podobno kot fotokopirni stroj pri delovanju uporablja en toner.

Ta vrsta tiskalnika je primernejša za večje količine strani, ker je v primerjavi z drugimi vrstami precej hitrejša pa tudi bolj učinkovita.

Slabosti laserskega tiskalnika

Čeprav se kupci za to vrsto tiskalnika odločajo zelo pogosto, pa je kljub temu dobro izpostaviti tudi nekatere slabosti. Je dražji in tudi tonerji so dražji! Prav tako ni možno tiskati kar na kateri koli material. Za tiskanje fotografij so manj primerni ali celo neprimerni. Ker so nekoliko večjih dimenzij, lahko takšne naprave zavzamejo kar nekaj prostora.

Laserski tiskalnik XEROX VersaLink B400DN

Iščete izredno zmogljivo napravo za tiskanje, ki omogoča obojestransko tiskanje in je primerna za majhne ter srednje velike delovne skupine? V tem primeru je izvrstna izbira na primer naprava, ki jo lahko v spletni trgovini s sodobno tehnologijo najdete pod imenom XEROX VersaLink B400DN. Xerox tonerji in kartuše imajo v sebi zelo kvalitetno barvo in so zato nadvsem priljubljeni tudi za uporabo v pisarnah.