Parketi nudijo številne možnosti izbire

Parketi že od nekdaj veljajo za trpežne talne obloge, ki so s pravilnim vzdrževanjem praktično neuničljive in lahko preživijo več generacij. Tisto, kar lahko že na prvi pogled opazi vsak uporabnik je, da se med seboj razlikujejo glede na vrsto lesa, iz katerega so izdelani. Izbira lesa daje parketu značilen videz in odtenek, še bolj pomembno pa je to, da nam parketi iz različnih vrst lesa zagotavljajo različno trdoto.

Podatek o trdoti parketov je zelo pomemben, ko se odločamo za izbiro pravega parketa. Med najbolj trde parkete uvrščamo tiste, ki so izdelani iz lesa javorja, jesena, hrasta, bukve, oljke ali akcije, zato so še posebej priporočljivi za prostore z veliko obremenitvijo in frekvenco ljudi. Tudi kar se tiče same izdelave, se parketi med seboj razlikujejo po velikosti deščic, njihovi postavitvi, številu slojev in stopnji obdelave, pri čemer so nam na voljo klasični, lam, panelni in gotovi parket.

Parketi nudijo številne možnosti izbire
  1. Olje za parket ima številne prednosti pri zaščiti parketa

Parket je med uporabniki izjemno priljubljen, še bolj pa med tistimi, ki obožujejo prijeten naravni videz in poseben pridih domačnosti in topline. Vendar pa se je potrebno zavedati, da je za njegov lep izgled in dolgo življenjsko dobo potrebno nameniti posebno pozornost njegovemu polaganju in končni obdelavi. Po brušenju parketa je tako potrebno njegovo lakiranje ali oljenje, za kar je potrebno uporabiti lak ali pa olje za parket.
Za katero od obeh možnosti se bomo odločili, je stvar osebnega okusa. Z oljenjem dosežemo naraven videz površine, bistveno pri tem postopku pa je, da olje za parket poskrbi tudi za vodoodbojnost površine. Če se odločite za oljenje parketa, potem bo površina manj občutljiva za odrgnine, v primeru poškodbe pa nam oljeni parket omogoča tudi možnost popravila. Vzdrževanje tovrstnih parketov je zelo enostavno, saj jih le posesamo in očistimo z mehko rahlo navlaženo krpo.