Papir 180 g – klasika za dober tisk

Danes si ne moremo več predstavljati poslovanja brez tiskanja dokumentov, pri čemer se lahko hitro zaplete, če ne uporabljamo primerne kakovosti materialov in naprav. Predvsem pri tiskanju z brizgalnim tiskalnikom (inkjet), je nujno, da se uporabljajo dobra barvila in tudi kakovosten papir 180 g (pisarniške pole A4), s čemer lahko dosežemo višjo kakovost.

Zakaj je potreben kakovosten papir 180 g?

 

Kakovost tiska pri brizgalnih tiskalnikih je lahko hitro slabša kot pri laserskih tiskalnikih, marsikateri uporabnik pa zmotno meni, da je to zgolj zavoljo slabih kartuš. Pravzaprav ni povsem tako, kajti na kakovost tiska vplivata tako barvilo kot papir.

Pri brizgalnih tiskalnikih se uporablja za tisk barvilo v kartušah, ki je tekoče. Ko se to nanaša na papir, nanj dejansko nanašamo tekočino, osnovna lastnost tekočin pa je seveda ta, da se razliva. Kadar je barvilo kakovostno, je predvsem od papirja odvisno, kako se bo razlilo.

Kakovosten papir 180 g velikosti A4 je na voljo pri različnih proizvajalcih in v različnih kakovostih, kjer je najpomembnejše, kakšna so vlakna v papirju. Če so vlakna daljša, se lahko barvilo namreč razlije bolj – vlakno ga posrka vase in se v celoti obarva, čeprav se za popolno natančnost tiska ne bi smelo. Če pogledamo natisnjeno besedilo pod povečevalom, hitro ugotovimo, da se s področja tiska po vlaknih kot drobne kapilare barva širi tudi izven tistih meja, ki bi jo morale omejiti.

Za visoko kakovost tiska in čim manj »pacanja«, razlivanja in prelivanja barv pri barvnem ttisku, torej velja, da je potrebno nabaviti kakovosten papir 180 g, pa četudi to pomeni, da na zavojček odštejemo kakšen evro več. Nenazadnje papir ni tako drag, da bi se nam to poznalo (razen pri res velikih količinah,), zadovoljstvo, da imamo pred seboj lepo natisnjen izdelek, pa bo veliko. In kadar ne tiskate zgolj dokumentov z besedilom temveč fotografije, je seveda kakovost papirja še bolj pomembna – ostre slike zahtevajo papir, ki je primeren za tisk fotografij in na katerem se barvilo iz kartuš hitro in dobro suši.