Osebni stečaj kot svež začetek

Osebni stečaj je stečajni postopek, pri katerem fizična oseba po preteku določenega časa upa na odpust obveznosti. Sam stečajni postopek je zelo zapleten, veliko bolj, kot misli večina ljudi. Cena osebnega stečaja znaša 150€, za začetek postopka pa morate izpolnjevati kar nekaj pogojev. In kateri so pogoji za osebni stečaj?

V primeru, da ste brezposelni, morate aktivno iskati zaposlitev,  med postopkom ne smete zapasti v nove dolgove, v zadnjih 10 letih še niste imeli odpusta obveznosti ter niste bili pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje proti premoženju.

Že sam začetek postopka je zapleten, vse pa se mora začeti s tem, da že krepko zamujate s plačilom dolga svojim upnikom. Cena osebnega stečaja je bila do konca leta 2013 kar precej velika in je znašala 2.200€, s spremembo zakona pa je cena osebnega stečaja po novem le 150€, v primerih socialne ogroženosti pa lahko ta denar za vas založi država.

Postopek lahko opravite pri različnih ponudnikih, potrebovali pa boste nekaj dokumentov kot je kopija osebne izkaznice, plačilne liste zadnjega obdobja, kopijo prometa na TRR, seznam vseh upnikov in izvržb, seznam premoženja ter vašo davčno številko. Postopek traja vse od dveh pa do petih let, v tem času pa tudi, če sodišče sprejme sklep o odpustu obveznosti, te ne bodo magično izginile. V osebnem stečaju je nekaj dobrih in nekaj slabih lastnosti, ker na spletu obstaja mnogo zmot in napačnih podatkov, vam svetujem, da se o tem pogovorite s strokovnjakom, ki vam bo svetoval najbolj objektivno.