Odločila sem se za beljenje zob

Že nekaj časa sem razmišljala o tem, da bi rada imela bolj bele in sijoče zobe. Poskusila sem z različnimi zobnimi pastami, ki obljubljajo neverjetne učinke beljenja, a ni bilo nič od tega. Preizkusila sem belilne trakove in oglje, ki obljublja neverjetno beljenje zob na naraven način. A tudi tega učinka na mojih zobeh ni bilo. Ker se nisem želela več igrati z zdravjem svojih zob in nisem imela pravega znanja o najboljših načinih beljenja zob, sem se odločila, da bom obiskala strokovno usposobljenega zobozdravnika.

Beljenje zob doma med spanjem

Predstavil mi je celoten postopek beljenja zob in več možnih načinov, ki jih lahko za beljenje zob izberem. Odločila sem se za daljši postopek, ki traja skupaj cel teden in svoje zobe pobeliš doma. Pri zobozdravniku najprej pregledajo zobe in dlesni ter ugotovijo, če si primeren kandidat za beljenje zob. Nato se opravi temeljito čiščenje zobnega kamna s pomočjo ultrazvoka in peskanja, nato pa se izdela posebne mehke gume po meri.

beljenje zob

Izdelava po meri

Gume se naredijo na podlagi odlitka zob in se popolnoma prilegajo naših zobem. Ker so mehke nas med nošenjem, torej med spanjem, čisto nič ne ovirajo. Nekaj dni pacient počaka, da gume naredijo v laboratoriju, nato pa pride po napotke in belilne gele. Belilni gel se nanese v gume, tako da pokrije sprednji del zoba med nošenjem. Gume nosimo več dni zapored. Priporočljivo je nošenje osem dni, da dosežemo osem odtenkov bolj bele zobe. Nosimo jih najmanj pet ur na noč, oziroma kolikor traja naš spanec.

Bolj občutljivi zobje med postopkom beljenja

Med samim postopkom beljenja postanejo zobje bolj občutljivi, lahko pa se pojavijo tudi težave z dlesnimi. Zato se takrat izogibamo zelo vročim ali zelo mrzlim jedem, pikantni hrani in hrani, ki izdatko obarva zobe – to bi namreč upočasnilo proces beljenja zob. Beljenje zob je torej deloma invazivni postopek, saj z beljenjem spremenimo samo sklenino zoba. Prav zato je priporočljivo beljenje zob pod strokovnim zobozdravniškim nadzorom, saj lahko le zobozdravnik pravočasno in pravilno ukrepa, če pride do kakršnih koli težav zaradi postopka beljenja.