Nogometni dresi so prepoznavni znak igralca, moštva ter ekipe

Nogometni dresi so prepoznavni znak igralca, moštva in ekipe.

Najbolj znani so nogometni dresi igralcev, lahko bi jim rekli nogometna uniforma. Manj znano pa je, da enotna podoba velja za celotno ekipo. To pomeni tudi osebe, ki nikoli ne stopijo na igralno površino. Igrajo pa pomembno vlogo ob igralni površini. Nogometni dresi niso odkrije sodobnih časov, ampak devetnajstega stoletja.

Enotna podoba moštva

Barvno prepoznavnost, pa so v druge namene poznali že v starejših obdobjih. Problem zaznavanja barvne prepoznavnosti v starejših obdobjih je ustvarjena črno bela podoba sveta na starih slikah ali zbledelih podobah na stenah in drugih površinah. Nogometni dresi in oblačila na splošno bila tudi v daljni preteklosti prav tako živa in pisana, kot danes. Ljudje so že v davnih stoletjih imeli radi igro barv, radi so izbirali barve ter na preko njihove uporabe kazali pripadnost ali prenašali druga sporočila okolici.

Nogometna uniforma

To lahko vidimo pri prikazih iger ali na splošno vsakdanjika oddaljenih obdobji zgodovine. Nogometni dresi pri tem niso izjema, nasprotne ekipe so se zaradi različnih barv in barvnih kombinacij lažje prepoznavale ter nudile lažjo prepoznavnost gledalcem. Prve zapise o barvah moštev najdemo že pred uradnim začetkom nogometa moderne dobe. Več težav z barvno enotnostjo ekip najdemo ob začetkih nogometa moderne dobe v šestdesetih letih devetnajstega stoletja na Otoku. Igralci mnogih ekip so nosili oblačila poljubnih barv, kar je začelo povzročati probleme. Kar je privedlo do nastanka navodil za oblačila, nogometni dresi so imeli takrat značilne pokončne črte različnih barv, kmalu pa dobimo standardne barve za točno določeno moštvo.

Standardne barve največkrat niso bile izbrane naključno, ampak so imele točno določen pomen. Nogomet je kmalu postal priljubljen tudi na stari celini, ob tem niso z Otoka prenesli zgolj igre, ampak tudi drese. Mnoge znane ekipe na stari celini, so značilno podobo oblačil preprosto povzele po vzornikih z Otoka.

Hervis nogometni dresi so veliko več kot oblačila za nogomet.