Nakup domene je prvi korak k spletni strani

Spletna stran, ne glede na to, ali jo boste uporabljali za posel, za hobi ali v povsem zasebne namene, potrebuje kar nekaj nujnih stvari. Obvezna je predloga oziroma oblikovanje strani, programiranje strani, poleg tega pa še vsebine, gostovanje in nakup domene. Kadar se odločite za profesionalno postavitev strani, se največkrat poskrbi za vse hkrati, če boste spletno stran s pomočjo brezplačnih programov na spletu izdelali sami, pa je najbolje, da najprej pripravite nekaj vsebine, nato poskrbite za nakup domene in gostovanje strani, šele potem pa vse skupaj vnesete in uredite v predlogi.

Kako poskrbeti za nakup domene?

Domeno lahko pri slovenskem registrarju kot fizična ali pravna oseba kupite povsem sami, ali pa za to poskrbi podjetje, ki vam bo nudilo tudi gostovanje strani na strežniku. Da je nakup domene mogoč, pa morate najprej na spletu preveriti, katera imena domen so prosta oziroma so vam na voljo – to lahko traja kar nekaj časa, kajti včasih je potrebna tudi velika izvirnost. Domene (https://www.domenca.com), ki se nanašajo na najbolj razširjene besede so večinoma že zasedene, torej je včasih potrebna tudi večbesedna domena ali skovanka, prav tako pa lahko ime za nakup domene ustvarite povsem sami: izberete ime, ki predstavlja novo besedo, v slovarju pogosto tudi neobstoječo, ta pa je hkrati poimenovanje vaše blagovne znamke.

Nakup domene poleg glavnega dela, torej imena, zahteva tudi domensko končnico. Če boste imeli stran v slovenskem jeziku, se je najbolje odločiti za nakup domene s končnico .si, odločite pa se lahko tudi za mednarodno oznako .com ali bolj specifične .net, .org, .eu in podobno. Končnica domene namreč lahko priča tako o vsebini kot o naravi spletne strani kot tudi o lokaciji, kateri je namenjena.

Koliko stane nakup domene?

Večina vam bo povedala, da znese nakup domene za eno leto 15 evrov, vendar je lahko cena tudi nižja – če se odločite za nakup domene v paketu z gostovanjem spletne strani ali preko ponudnika gostovanja zakupite tudi več domen, je cena pogosto nižja, v posebnih akcijah pa tudi brezplačna. Odločitev za nakup domene hkrati s paketom gostovanja je pogosto najboljša, saj dobite tako kar največ oziroma vam ponudnik gostovanja ponudi brezplačno še nekaj drugih ugodnosti, ki vam bodo gotovo prišle prav.
In ko je nakup domene opravljen, prav tako pa imate vse podatke za zakupljeno gostovanje? Potem se prične prava zabava – oblikovanje strani in prilagajanje njenih funkcij ter dodajanje vsebin.