Način načrtovanja poti se je skozi leta spremenil

Včasih so se vozniki podajali na daljše poti z ustreznimi zemljevidi. Seveda imamo v mislih fizične zemljevide oziroma avtokarte, kot se jim je včasih reklo. Poklicni vozniki so imeli v svojih vozilih zemljevide cest s cele Evrope. Da so se lažje znašli pa so nasveti seveda najbolje prehajali od ust do ust. Danes pa je marsikaj drugače. Nihče se na pot sploh ne odpravi več brez mobilnega telefona. A tudi mobilni telefoni niso vsemogočni.

Predvsem na kakšnih daljših poteh lahko zataji mobilni prenos podatkov, kaj šele brezžično internetno omrežje (wireless). Zato je ena izmed bolj iskanih aplikacij med vozniki prav navigacija za android. Android je operacijski sistem, ki ga uporablja večina uporabnikov mobilnih telefonov in tablic pri nas. Navigacija za android je zato zelo zaželena in iskana aplikacija. Na kaj pa moramo biti pri nakupu pozorni, bomo izvedeli v nadaljevanju.

Osnovne in dodatne funkcije navigacije

Pri nakupu navigacije za android moramo biti pozorni predvsem na karakteristike in opcijsko izbiro, ki jo določena navigacija za android ponuja. Zelo je pomembno, da izberemo takšno, ki podpira delovanje navigacije tudi brez podpore interneta oziroma brez prenosa mobilnih podatkov. Aplikacija mora nuditi podrobna navodila za pot z glasovnim vodenjem in glasovno aktivacijo. Na ta način bomo lahko med vožnjo pozorni na cesto in ne na upravljanje navigacije, kar je zelo pomembno za našo varnost.

Dobra navigacija za android nudi tudi natančnejše prikaze določenega območja, lahko tudi v tridimenzionalni sliki. Nekatere aplikacije omogočajo tudi projeciranje na vetrobransko steklo, da voznik lažje spremlja dogajanje. Dodatne možnosti pa so še opozarjanje na omejitve hitrosti in postavljene merilnike hitrosti, opozarjanje na turistične znamenitosti, restavracije, bencinske črpalke in podobno.

Vpliv na varnost v prometu

Z vidika varnosti v cestnem prometu imajo navigacijske naprave pozitivno in negativno plat. Pozitivna je gotovo lažje načrtovanje poti, manj živčnosti, manj napak in pomot med vožnjo ter iskanja želene destinacije. Negativne plati pa so predvsem motnje pozornosti voznika, saj lahko pozornost posveča navigaciji, namesto prometu in dogajanju na cesti. Zato priporočamo, da voznik že pred samo vožnjo načrtuje pot in uredi vse nastavitve v navigaciji za android.izognite se gneči z načrtovanjem poti