Menjava moto delov v servisnih delavnicah

Ob začetku motoristične sezone začnejo organizacije za prometno varnost in policija osveščati motoriste in druge voznike o povečani previdnosti in strpnosti na cesti. Na ceste se ob prvem lepem spomladanskem vremenu poda ogromno motoristov, ki so po dolgem zimskem počitku še malo trdi in negibčni. A ob vsem opozarjanju po množičnih medijih in družabnih omrežjih začnejo ljubitelji jeklenih konjičkov na dveh kolesih razmišljati tudi o motorju in opremi motornega kolesa. Moto deli so takrat izrednega pomena. Vse je potrebno preveriti, obnoviti, zamenjati ali osvežiti. Naše motorno kolo mora imeti ustrezne pnevmatike (z dovolj globine profila, ustrezen zračni tlak itd.), preveriti moramo tudi morebitna puščanja olja in drugih tekočin. Preverimo tudi gumijaste dele, stojalo, elektroniko in delovanje luči. Vedno je dobro imeti na zalogi tudi rezervne žarnice.

Ali je naš jekleni konjiček tudi ustrezno pripravljen na vožnjo?

Pomlad nam prinaša torej tudi nekaj skrbi o ustreznosti našega jeklenega konjička, pomembni pa so prav vsi njegovi rezervni moto deli. Rezervne moto dele je dobro imeti tudi doma na zalogi, ne le ob začetku motoristične sezone, ampak vseskozi. Takšne so na primer žarnice, tesnila, olje in maziva, filtri in podobno. Kar pa se tiče verige, zobnikov, vžigalnih svečk, zavornih diskov in oblog, je dobro, da naše motorno kolo pravočasno peljemo k pooblaščenemu serviserju ali drugi registrirani servisni ali mehanični delavnici.

Pestra izbira moto delov

Moto deli pa so na voljo tudi v spletnih trgovinah, kjer lahko preverimo ponudbo in cene posameznih dobaviteljev ali proizvajalcev. Nekateri se servisiranja svojih jeklenih konjičkov na dveh kolesih in menjave moto delov lotijo kar sami. S tem ni sicer nič narobe, dokler ne gre za večje posege v vozilo. Takrat pa se je potrebno obrniti na usposobljene, registrirane in priznane servisne delavnice.

Zaupanje v motorno kolo in moto dele je zelo pomembno. Pozornost pa moramo nameniti tudi voznikovi psihofizični pripravljenosti in športni kondiciji. Pred začetkom sezone je dobro opraviti tudi kakšno kondicijsko vožnjo ali se udeležiti delavnic oziroma treningov na poligonu. Vse to je koristno za osvežitev znanja in sposobnosti na našem motornem kolesu.