Laptop ni le pomanjšan prenosnik

Dandanes smo kupci precej zahtevni. Želimo si namreč, da bi le z eno napravo postorili prav vse, kar si želimo. Prav zaradi tega imajo računalniki vedno boljšo funkcijo prenosljivosti in povezljivosti. Tako je laptop pred stacionarnim računalnikom v veliki prednosti. Včasih je bil le mobilni terminal, danes pa se lahko pohvali z veliko močjo.

Laptop je na tržišče prišel že pred leti: Na hitro bi mu lahko rekli tudi pomanjšan prenosnik. Prvotno mu je bila namenjena vloga mobilnega terminala, saj je ob sprejemljivo udobni velikosti tipkovnice in zaslona zagotavljal čim boljšo povezavo z internetom. A s tem, ko se je računalniškim komponentam pričela nižati cena, je laptop pričel dobivati novo moč. Tako je postal izredno zanimiva izbira za tiste, ki jim povezljivost pomeni več kot zmogljivost računalnika. Z laptopom tako dobite prenosni računalnik, ki ima precej nizko nabavno ceno ter lažjo prenosljivost.

Laptop uspešno zapolnjuje vrzel med vedno pametnejšimi pametnimi telefoni in prenosnimi ter osebnimi računalniki. Omogoča udobje polne tipkovnice in večjega zaslona kot mobilni telefoni, zato se nam ni potrebno bati, da bi izgubil svojo pomembno vlogo pri vsakdanjih opravilih, kot je na primer pisanje besedil.

Laptop in prenosni računalnik – najpomembnejše razlike

Razlika se skriva predvsem v količini in zmogljivosti strojne opreme. Laptop ima v primerjavi s prenosnikom nekoliko manjšo tipkovnico, nima pa tudi pogonov za optične medije, kot so CD-ji in DVD-ji. Razlike se nadaljujejo tudi v notranjosti. Medtem ko se prenosnik pohvali s 3, 4 ali celo več GB delovnega spomina, ima laptop ponavadi le 1 gigabajt. Poleg tega ima tudi manj prostora na disku. Tudi procesor je manj zmogljiv, a je prav zaradi tega cenejši in energetsko varčnejši. Zato lahko mirno napišemo, da bo lastnik laptopa manj odvisen od vtičnic kot lastnik prenosnega računalnika.

Laptop ali prenosni računalnik?

Na koncu predlagamo, da kupite to, kar resnično potrebujete. Če potrebujete računalnik le zaradi preprostih in strojno manj zahtevnih opravil, potem vam zagotovo priporočamo, da si priskrbite laptop, saj bo zadovoljil vse vaše želje in potrebe. Preverite ponudbo laptopov pri Harvey Normanu.