Kopalnica med najbolj občutljivimi prostori v stanovanju

Kopalnice ter z njimi kopalniško pohištvo so med bolj delikatnimi odločitvami, ko gre za načrtovanje novega doma ali prenovo le-tega. Čeprav v njih preživimo relativno malo časa, ta čas bistveno določa naše počutje čez dan. Predstavljajo enega najbolj intimnih prostorov, a hkrati so tudi prostor, v katerega smo pripravljeni veliko vložiti. Moderne kopalnice z luksuzno kopalniško opremo so kar nekako uniformna želja kupcev, ki si seveda pod tem opisom predstavljajo različne stvari. Kljub temu proizvajalci in prodajalci kopalniškega pohištva opažajo nekatere jasno izražene smernice.

Visoko funkcionalne rešitve in čiste linije

Pri luksuzni kopalniški opremi še kar velja, da je manj več, vsaj v estetskem smislu. Že dolgo v kopalniškem pohištvu prevladujejo čiste linije in elementi, ki se zlijejo s celotno podobo kopalnice, da deluje kot zaključena celota. A minimalizem v oblikovanju je pravo nasprotje novim in novim funkcijam, ki jih omogočajo na videz izčiščene armature in drugo kopalniško pohištvo. Moderna kopalnica je umivalnica in wellness center v enem, kar se v enaki meri odraža v funkcionalnosti in estetiki.

Kopalnica med najbolj občutljivimi prostori v stanovanju

Več kot le kad, tuš kabina in umivalnik

Če pod osnovno kopalniško opremo štejemo kad oziroma tuš kabino in umivalnik, še nekako uspemo vse skupaj umestiti v koncept moderne kopalnice. A elementi, ki nazadnje povzdignejo vsakodnevno rutino v čisti užitek, so pogosto tisti, na katere sprva sploh ne pomislimo. To je luksuzna kopalniška oprema, kot so vrhunske sanitarne armature in hidromasažni sistemi, nikakor pa ne gre zanemariti niti moderno oblikovanega kopalniškega pohištva, kot so omarice in drugi kosi, namenjeni spravljanju in odlaganju. Brez njih bi bila izkušnja kopanja gola, oropana udobja, ki ga imamo sicer za samoumevnega.

Svetloba in tema

V modernih kopalnicah si svetloba in zastrtost pogleda nenehno podajata roki. Pri izbiri kopalniškega pohištva seveda ne moremo mimo osnovnih danosti, kot sta velikost in naravna svetloba (ali njena odsotnost) kopalnice, ki jo urejamo. Od tu naprej je odločitev za temno ali svetlo, cenejšo ali luksuzno kopalniško opremo odvisna od tega, kako bomo v svojem osebnem prostoru prepletali razkrivanje in intimo. Pri tem se bomo odločali ne le o različnih oblikovnih rešitvah, temveč tudi o različnim materialih, od umetnih mas do stekla in kamna ali lesa, o primerni osvetlitvi oziroma svetlobnih kombinacijah, o funkcionalnih zahtevah, ki naj jih izpolnjuje naša kopalniška oprema, pa tudi o tem, ali bomo kopalniško pohištvo dali izdelati po meri.