Kje najdemo najbolj kul tehnologijo?

V računalniški trgovini seveda! Računalniška trgovina je kamor zaidemo, ko se želimo seznaniti z zabavno elektroniko, ali pa kupujemo kakšno komponento za naš računalnik. Najbolj je, ker imamo strokovnjake na razpolago, ki nam lahko odgovorijo na naša vprašanja. Sam sem zadnjič kupoval novo grafično kartico in so mi svetovali, da za igračarja, kot sem jaz predlagajo GTX 1060 OC od proizvajalca Gigabyte. Ko sem prišel domov in preizkusil svojo novo grafično, sem lahko svoje najljubše igre poganjal pri polni ločljivosti svojega monitorja (2560×1440).

Ali je dobro kupovati preko spleta?

Vsaka računalniška trgovina (recimo meni zelo všeč je mojpc.si) ima po navadi odlično spletno stran kjer se lahko informiramo o izdelkih. Včasih mi je bil bolj všeč osebni obisk, ampak v trgovinah preprosto ne dobim dovolj informacij, porabim veliko časa, poleg tega mi vedno prodajajo reči, ki se jih morajo znebiti iz skladišča, namesto najnovejših, ki bi jih rad kupil.

No, končno se je zgodilo, da sem ne dolgo nazaj naredik preskok s trdega diska na SSD. Nisem vedel kaj pričakovati, ker sem že odkar poznam računalnike uprabljal trde diske, ki so bili vedno hitrejši. Najbolj pri srcu sta mi vedno bila Black Edition serija od Western Digital in Barracuda serija od Seagate podjetij. Oba sta svetovno znana proizvajalca, ki oskrbujeta svet z trdimi diski že desetletja. Kakorkoli, prvič sem v zašel v računalniško trgovino z namen, da kupim SSD.

Prvi SSD

Ko sem opazil veliko izbiro različnih SSD-jev me je prevzel strah, saj nisem vedel kje naj začnem. Prodajalec mi je svetoval, da so načeloma vsi SSD-ji mnogokrat hitrejši kot tradicionalni trdi diski in tako sem se odločil za Intel SSD 540s. Ta model posebej mi je vzbudil zanimanje, ker je sam izdelovalec SSD-ja Intel (www.intel.com), svetovno znano podjetje, ki izdeluje procesorje. Velikosti 1TB, je več kot dovolj za operacijski sistem in programe, ki jih rabim.

V presenečenju sem opazil, da SSD nima nobenih vibracij in deluje s skoraj bliskovito hitrostjo. Branje in pisanje na SSD poteka izjemno hitro s skoraj 500 MB/s (http://www.tomshardware.com/reviews/intel-ssd-540s-review,4568-2.html)

Vzeti si čas za raziskavo je pomembno

Računalniška trgovina je odličen kraj kjer lahko se prvič pozanimamo o strojni opremi, ki jo rabimo. Sam nikoli ne bi vedel katero grafično kartico ali SSD izbrati, vendar ker sem imel pomoč od strokovnjakov, sem izbral točno to kar rabim. Če boste kupovali novo strojno opremo ne priporočam, da kupimo prvo stvar, ki se nam zdi pravšnja. Na današnjem trgu obstaja ogromno različnih verzij trdih diskov, grafičnih kartic, procesorjev, tako da bodimo pazljivi. Če iščemo velik trdi disk (recimo 3TB) potem ni vedno nujno, da prvi trdi disk z veliko kapaciteto bo pravšnji za nas.