Karakteristike profesionalne motorne žage

Nakup bencinske motorne žage zagotovo ni tako preprosto opravilo, kot se morda zdi na prvi pogled. Še preden vstopite v specializirano trgovini s takšnimi napravami, si boste morali nujno odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj. Sicer pa vam bo pomembna vprašanja v povezavi s tem postavil tudi strokovno podkovani in izkušeni prodajalec.

Ključno vprašanje pri nakupu katere koli vrste motorne žage je, za kakšen namen jo boste uporabljali. Morda jo boste uporabljali zgolj za hobi, na primer za delo v sadovnjaku ali pa boste z njo pripravljali drva za kamin. Morda napravo potrebujete za zahtevnejša domača opravila ali pa celo za profesionalno uporabo, na primer za pripravo večje količne drv in za profesionalno delo v gozdu.

Motorne žage za različno vrsto dreves

Motorne žage so zasnovane tudi glede na vrsto dreves, ki jih nameravate obdelovati. Pri nakupu morate vedeti, ali boste žagali drevesa manjših premerov ali srednje debela drevesa ali debela drevesa. Za debelejša in zahtevnejša drevesa so namenjene profesionalne motorne žage. Njihove karakteristike so zelo jasne.

Takšne žage so izdelane iz najbolj kakovostnih materialov. Namenjene pa so zlasti poklicnim uporabnikom, po drugi strani jih prodajalci pogosto priporočajo tudi domačim uporabnikom, ki od naprave zahtevajo nekoliko več. Pri izbiri profesionalne motorne žage bodite osredotočeni predvsem na svoje zahteve in glede na delo, ki ga boste z njo opravljali. Sicer pa so motorne žage za profesionalne uporabnike vedno nekoliko dražje.

gozdar v gozdu pri delu z motorno žago

Velikost in moč motorne žage

Debelina dreves določa velikost ter moč stroja. Lažje profesionalne motorne žage in druge vrste motornih žag so veliko lažje za rokovanje. Pri tem pa imejte v mislih, da prešibak motor delo lahko oteži, posledično pa tudi upočasni.

Debelejše vrste dreves zahtevajo večje moči motorjev. Za manjše premere dreves pa je veliko bolj pomembna teža in okretnost žage. Posebno pozornost namenite še dolžini meča, za katerega je značilno, da pogojuje ustrezno težo in moč.

Delo z motornimi žagami v zimskih razmerah

Če motorne žage uporabljate tudi v manj ugodnih razmerah, na primer v zimskem času, boste morali pri nakupovanju naprave pomisliti še na ogrevane ročaje. Prav tako pomembno je tudi čiščenje in vzdrževanje žage. Zlasti pomembno je, da imate kar se da hiter dostop do hladilnih reber in ne nazadnje tudi do zračnega filtra.

Redno in učinkovito vzdrževanje žage pripomore k bistveno daljši življenjski dobi. Sodobne domače in profesionalne motorne žage so podvržene izjemno zahtevnim varnostnim standardom. Ravno zato so opremljene z najsodobnejšimi varnostnimi elementi. Pomembno je, da vas prodajalec seznani pa tudi poduči o delovanju vsega. Še zlasti pomembno je to zato, da bo motorna žaga povsem pravilno delovala.

izjemno kakovostna motorna žaga

Spletni ogled vrhunskih motornih žag

Profesionalne motorne žage so praviloma dražje v primerjavi z drugimi. A zlasti pomembno je, da si kupite kakovostno in varno napravo. Če boste posegali po znanih in uveljavljenih proizvajalcih motornih žag, vas ne bi smelo skrbeti o kakovosti naprav.

Po precej dostopnejših cenah lahko profesionalne naprave za žaganje kupite na spletu. Na njem je kar nekaj vrhunskih prodajaln z najsodobnejšimi napravami za urejanje okolice vašega doma. Pred nakupom se lahko preko spletne pošte ali telefonskega pogovora povežete s ponudnikom.