Kako deluje gostovanje spletne strani?

Ko potrebujemo svojo spletno stran, bomo tudi potrebovali prostor, kjer bo stran »živela«. To omogočajo posebni računalniki, ki jim pravimo strežniki. Te strežniki gostijo našo spletno stran in jo prikažejo vsakemu uporabniku, ki jo obišče. Take računalnike ima v lasti podjetje, ki nudi gostovanje spletne strani. Obstajajo različni strežniki, ki služijo različnim potrebam. Poglejmo si bolj natančno kakšne vrste gostovanja poznamo in ključne izraze, ki jih pri tem uporabljamo.

Kje se nahajajo strežniki?

Strežniki so močni računalniki, ki tako rekoč »strežejo« spletno stran vsakemu uporabniku, ki jo obišče. Te računalniki se nahajajo v velikih sobah, ki imajo močno hlajenje. Poleg tega so te sobe strogo varovane z alarmi in proti požarnim sistemom, saj v primeru nezgode želimo omejiti škodo.

strežnik za spletne strani

Lahko je samo nekaj ali pa tudi po več tisoč računalnikov skupaj, ki strežejo na tisoče spletnih strani. Za vse to skrbi administrator in programerji, ki redno pregledujejo, če vse deluje kot mora.

Različni načini gostovanja

Gostovanje spletnih strani poteka na več načinov. Poznamo 4 glavne načine, ki so razširjeni tako med fizičnimi uporabniki kot tudi velikimi podjetji. Poglejmo si kaj so njihove značilnost in po čem se razlikujejo med sabo:

Deljeno gostovanje

Na ta način gosti en strežnik (en računalnik) več spletnih strani. Lahko je to samo nekaj ali pa več tisoč različnih spletnih strani. To je najbolj ekonomičen način gostovanja, saj so stroški zanemarljivi. Slabost takega gostovanja pa je, da si delimo zmogljivosti strežnika z mnogimi drugimi uporabniki

VPS gostovanje

Najbolj popularno je trenutno VPS gostovanje. Po delovanju je enako deljenemu gostovanju z razliko, da imamo zakupljene zmogljivosti strežnika. Tak strežnik si lahko tudi prilagajamo in po želji spreminjamo zmogljivost procesorja, internetne hitrosti, velikosti diskov ipd.

Namenska gostovanja

Za najbolj zahtevne uporabnike se uporablja namensko gostovanje spletne strani. Gostovanje spletnih strani z namenskimi strežniki je mišljeno za največje projekte in najbolj zahtevne naloge. V tem načinu zakupimo celotni strežnik za svojo uporabo, kar nam daje najboljšo zmogljivost, saj si sredstev ne delimo z nikomer.

Gostovanje v oblaku

Narejeno za hitrost in velike obremenitve, gostovanje spletnih strani v oblaku deluje na drugačen način, kot navadni strežniki. Skupina strežnikov deluje skupaj, da obdeluje zahteve skupine spletnih strani. To omogoča razbremenitev posameznih strežnikov in izboljša učinkovitost ter hitrost spletnih strani. Slabost tega načina gostovanja so malo višji stroški najemnine.

posamezne komponente strežnika

Kako najdemo svojega ponudnika?

Na spletu bomo našli ogromno ponudnikov gostovanja. Vsak ponuja pakete, ki so malo drugačni, vendar bodimo pozorni, da so vključene sledeče funkcije, ki jih nujno potrebujemo:

  • SSL certifikat
  • Podpora ob težavah s spletno stranjo
  • Možnost nadgradnje paketa

Najbolje je, če pred nakupom pokličemo izbrano podjetje za gostovanje, saj nam bodo znali najbolje svetovati, kaj in kakšen strežnik potrebujemo za svoje potrebe.