Kaj pomeni prevajanje in kaj tolmačenje

Prevodoslovje je veda, ki se ukvarja s prevajanjem. Prevajanje pa je proces, pri katerem besedo, besedno zvezo ali besedilo prenesemo iz prvotnega jezika v željenega.

Če imamo besedilo, ki ga želimo prevesti v pisni obliki govorimo o pisnem prevajanju, če pa ga imamo v ustni, je to tolmačenje.

Pri prevajanju vam lahko pomagajo specializirani prevajalci, ki pazijo, da besedilo ne izgubi prvotnega pomena.

Tolmačenje je ustno prevajanje iz prvotnega jezika v željenega ali obratno. Po navadi tolmača najamemo za direktno prevajanje, na primer pri različnih seminarjih.

Poznamo šest vrst tolmačenja. Konferenčno tolmačenje je, kadar tolmači v prvi osebi ednine prenašajo sporočilo enega jezika v drugega in pri tem povzamejo način in ton govora, ter poudarke govorca. O konsekutivnem tolmačenju govorimo, kadar tolmač sedi pri udeležencih in posluša govor, ter ga nato prenese v drug jezik. Simultano tolmačenje se izvaja v zvočno izolirani sobi z dvema tolmačema. Govorec v drugi sobi govori v mikrofon, tolmač pa ga preko slušalk posluša in prenese sporočilo v mikrofon. Šepetano tolmačenje se uporablja ob majhnem številu udeležencev, kjer tolmač sedi zraven njih in šepetaje tolmači udeležencem. O tolmačenjem v znakovni jezik pa govorimo, ko tolmači sodelujejo z gluhimi udeleženci in pred njimi, tako da jih udeleženci vidijo govorijo iz prvotnega v željeni jezik in obratno.

Več o tolmačenju: https://sl.wikipedia.org/wiki/Tolmačenje

S prevajanjem in tolmačenjem se ukvarjajo strokovnjaki, ki so specializirani za to. Seveda pa je tolmačenje težje za prevajanje, kajti pri tem moramo poznati oba jezika zelo dobro, ker nimamo časa za iskanje po različnih slovarjih za pomene besed. Tolmači morajo prav tako zelo dobro obvladati tekoč govor.

Če ne potrebujete res točnega prevajanja, si lahko pomagate tudi s kakšnimi spletnimi prevajalniki, vendar ti niso ravno zanesljivi, zato vam vseeno svetujem, da se obrnete na katero izmed prevajalskih agencij v Sloveniji, saj jih je kar nekaj in vam bodo delo opravili tako kot se spodobi.