Je matematika v gimnaziji res tako zahtevna?

Dijake skušajo v štirih letih obiskovanja gimnazije napolniti z obilico praktičnega in še bolj teoretičnega znanja, ki je potrebno za uspeh pri maturi. Res je, da je gimnazija srednja šola, ki naj bi najbolj razširila splošno razgledanost in mlado osebo pripravila na nadaljnjo samostojno akademsko pot oziroma na študij, a ker do tega ne moremo priti brez mature, je gimnazija v zadnjem desetletju postala predvsem šola, ki pripravlja na maturitetne preizkuse. Prav zato se največ pozornosti tudi posveča obveznim maturitetnim predmetom: slovenskemu in angleškemu jeziku ter matematiki.

Matematika v gimnaziji je velik korak naprej od matematike v osnovni šoli in neprimerljiva z matematiko v večini drugih srednjih šol. Učni načrt je bil namreč oblikovan z mislijo, da pridejo v gimnazije iz osnovnih šol predvsem najboljši učenci, torej so zahteve po znanju takoj nastavljene na najvišjo stopničko. Da matematika v gimnaziji dijaku ne bi takoj povzročila težav, je torej nujna dobra podlaga, predvsem pa je potrebno takoj poprijeti za delo in se z novo snovjo ukvarjati sproti.

O tem, da je matematika v gimnaziji zahtevna, torej ni smiselno izgubljati besed, saj lahko to trditev potrdi vsak gimnazijec, pa ne le tisti, ki mu matematika ne gre prav dobro, temveč tudi vsak, ki je pri njej uspešen. Potrebno je dobro razumevanje snovi, ki je pogosto precej abstraktna in predvsem neuporabna v vsakdanjem življenju, poleg tega pa še veliko vaje – preverjanje matematičnega znanja ima namreč vedno obliko nalog, ki jih je potrebno rešiti.

Če ste med tistimi, ki jim matematika v gimnaziji ne gre najbolje, je vsekakor priporočljivo, da si ob težji snovi najamete inštruktorja, ki lahko pomaga k boljšemu uspehu. Včasih bo že ura inštrukcij dovolj, da se snov osvoji, kadar gre za bolj zapletene veje matematike, na primer kotne funkcije, logaritme, integrale in odvode ter podobno, pa bo potrebnega nekaj več časa – a ne pozabite, da ni nobena snov tako težka, da je ne bi mogli osvojiti in nalog uspešno reševati celo takrat, kadar je s svojim razmišljanjem ne moremo popolnoma doumeti. Pomembno je le, da ne obupamo, kajti matematika je lahko nenazadnje krivec, da se nam ne uspe vpisati na želeno fakulteto, to pa ima vpliv na našo celotno prihodnost.