Iskanje premoženja dolžnikov

Privatni detektiv (http://www.detektivtomic.si/detektivske-storitve/) se ne ukvarja z izterjavo dolgov, saj za kaj takega nima dovoljenja s strani zakona. Lahko pa poizve, s pomočjo osebnih podatkov dolžnika, njegove zaposlitve, registrske številke osebnega vozila, nepremičnin doma ali v tujini, preko lastništva ali pol-lastništva in drugih informacij poizve, ali ima dolžnik morebitno skrito premoženje, ki ga lahko sodnik vključi v izterjavo dolga.

Pred tožbo lahko že sami sklepamo, ali ima dolžnik morebitno skrito premoženje, glede na to kakšen avto vozi, kakšno ima hišo,… in se na podlagi tega odločimo ali bomo dali izvršbo na sodišče, oziroma se odločimo za najem zasebnega detektiva, ki lahko naša predvidevanja potrdi in nam svetuje kako naj ravnamo v nadaljnjih postopkih.

Preden damo izvršbo na sodišče, je pametno in veliko ceneje najeti privatnega detektiva, ki lahko ugotovi, da dolžnik nima dovolj premoženja za izterjavo dolga. To, da dolžnik nima dovolj denarja za izterjavo dolga je navsezadnje zelo pomemben podatek. Tako prihranimo ogromno denarja, saj bi v nasprotnem primeru in pri neuspešni izvršbi morali plačati vse stroške sodnih postopkov in sodnega izvršitelja, dolg pa bi ostal.

Privatni detektiv lahko, na podlagi verodostojne listine, opravi pogovor z dolžnikom in tako preprosto poizve o njegovem premoženju. Če dolžnik ni pripravljen na pogovor ali kakršno koli drugo sodelovanje, lahko detektiv, na podlagi 27. člena Zakona o detektivski dejavnosti, za svojo poizvedbo vse podatke pridobi iz javnih zbirk in evidenc podatkov, lahko opravi tudi osebno zaznavo s pomočjo tehničnih sredstev, na primer fotografiranje opazovanca, …